Galleria Jurvakaisen 22. kesänäyttely avautui

Veistosten voima hehkuvien värien tasapainottajana

Keskipohjanmaa 24.6.1999

Muhos. Taidegalleria Terttu Jurvakainen: Valo Voima Kauneus. Terttu Jurvakaisen ja Seija Juvan maalauksia. Kirsi Neuvosen grafiikkaa. Kari Juvan, Seppo Kalliokosken, Kari Kärkkäisen, Taru Mäntysen, Nina Ternon ja Pirkko Räntilän veistoksia. Mary Jane Gregoryn lasitaidetta ja Eija Isojärven paperitaidetta. Näyttely on avoinna 11.6.–31.8.1999.
Näyttelyn varsinaisen kehyksen muodostavat Jurvakaisen lähes sata öljy- ja guassi/akvarellimaalausta. Nimekkäiden kuvanveistäjien ohella monipuolista ilmettä ovat rakentamassa muutamat erityisalojen taitajat.

Tyhjät maljat ja täydet

Jurvakaisen esittelemää kokonaisuutta voi pitää yhteenvetona hänen muutaman viime vuoden tuotannostaan. Pääjakautumia ovat kirkkaisiin värikenttiin pohjaavat maalaukset, joissa vallan anastaa yksittäinen kasvi tai kukintoaihe, lintusymboliikka, hurmioituneesti palavat kukka-asetelmat, vahvasti tyylitellyt kasvifantasiat ja kokonaisuutta harvakseltaan elävöittävät sensuellit ihmishahmot.
Huomioni kohdistui muista poikkeavaan, yksinkertaisen viitteelliseen maalaukseen, Tyhjät maljat ja täydet. Maalaus kertoo niistä tinkimättömistä ehdoista, joita taide tekijältään vaatii. Ajoittain on suostuttava täysin tyhjäksi, että voisi uudelleen alkaa täyttyä. On nöyrryttävä jatkuvaan etsintään ja kyettävä uusiutumaan niin, että jokainen löytö itsestä välittyy teoksen vastaanottajalle.
Maalauksia, joissa Jurvakaisen uusin on idullaan, ovat tulisilta taustoilta nousevat ääriviivamaiset lintuaiheet, Viestin tuoja ja Valon kantajat sekä kuultavat guassi/akvarellit Lupauksia ja Kasvojen peilissä Afroditen.

Puun puhutteleva voima

Puun mukaantulo kesänäyttelyyn ilahduttaa. Seppo Kalliokoski on veistoksissaan onnistunut elävöittämään puun voimakkaan perusluonteen. Jyhkeä Hirvas on löytänyt sopivan paikan vihreästä katveikosta. Kalliokosken toinen veistos, Ranka, vie ajatukset elollisten etäisiin kehitysprosesseihin saakka.
Kari Kärkkäisen kelohonkainen kolmikko Urhot ja lyyriset Neijot ihastuttavat olennaiseen keskittyvällä viimeistelyllään. Gallerian pihapuolelta löytyy Kärkkäisen jokivenettä muistuttava haapa/koivuveistos, ”Kust'on kansi kanteleensa”.

Kolme pronssin taitajaa

Taru Mäntysen myyttisistä, eläinpäisistä pronssiveistoksista sinkoaa yhdistäviä signaaleja niitä ympäröiviin Jurvakaisen aurinkoa ja elämän syntyä korostaviin maalauksiin. Tilaa vallitsee Mäntysen kookkain veistos, Sudenkutsu.
Kun taitaa, pronssiin voi vangita kesän tuulet, tunnelmat ja romantiikan. Kari Juva tunnetaan näihin sfääreihin sijoittuneista naishahmoistaan. Intuitiivinen näkemys on houkutellut viehkeään eloon mietiskelevän neidon Rannalla -nimisenä veistoksena. Valkeat lakanat valloittaa keveydellään ja Diiva tuo joukkoon tasoittavan huumorin.
Naisia, hengettäriä ja lapsia herkällä, nostalgisella otteellaan kuvaa naivistishenkisissä maalauksissaan – Kuva vanhaan maahan, Kuiskaus – Kari Juvan taiteilijapuoliso, Seija Juva.
Nimi Nina Terno ei esittelyä kaipaa. Näyttelyssä voi tutustua hänen surrealistisiin Kylpijä-veistoksiinsa kolmena lähes samanlaisena versiona.

Raku, paperi ja lasi

Oulun lähistöllä työskentelevän rakukeraamikko Pirkko Räntilän harvinainen kädentaito on saanut suurta arvostusta mm. Pariisissa ja Madridissa. Räntilä piti vastikään Oulussa upean näyttelyn. Nyt esillä olevia veistoksia ovat mm. parisuhdetta kuvaava Kaikesta huolimatta, ilmeikäs ryhmäteos Äänestys ja tyylikäs Premier.
Räntilän teoksia täydentävät samassa tilassa graafikko Kirsi Neuvosen tuttuun Valtiatar-, suojelijatar- ja naisteemaan liittyvät, alttarikaappeja muistuttavat pienoisteokset. Vedoksille – Eevan kaltainen nainen, Decameronen talo – on ominaista yksityiskohtaisen kuvaileva kertovuus.
Eija Isojärven pyöreäpäisiä kekoja muistuttavat puuvilla- ja pellavasekoitteiset paperimassatyöt kuten Suhde, Saattue ja Maagisia ajatuksia, luovat rauhallisen taukotilan värien kiihkeän sykkeen keskelle.
Lasitaiteilija Mary Jane Gregory on uskollinen luomalleen tyylille. Valoa vasten erottuvat, erivivahteisista lasitasoisista kootut kompositiot ovat sekä humoristisia, filosofisia että luonnonläheisiä. Onnistuneimpia ovat vuodenaikasarjan Riitteessä ja Kevään korvalla.

Keskipohjanmaa 24.6.1999
Soile Seppä

Kuvat: Soile Seppä