Yön kukat hehkuvat runoina

Terttu Jurvakainen: Yön kukat. Kustannus HD Loimaa 2012.

Lyriikka ja kuvataide ovat sukulaisia. Ajatus tuli mieleeni saatuani käsiini muhoslaisen taidemaalarin ja galleristin Terttu Jurvakaisen tuoreimman, järjestyksessä kymmenennen runokokoelman Yön kukat. Jurvakaisen lyyrisen lahjakkuuden identifioitumisesta hänen puhtaan, lennokkaan siveltimensä kanssa todistaa vahvasti hänen kuulaana soljuva runokielensä.

Yön kukat on mittava ja monitasoinen, runsaat sata runoa käsittävä kokoelma kansikuvanaan Jurvakaisen maalaus, Yön kukka. Kymmeneen osioon jakautuva sisältö alkaa meditatiivisesta itsetutkiskelusta jatkuen luovan ihmisen syviin elämyksiin, kokemuksiin ja luontoyhteyteen huipentuakseen valittuun elämäntehtävään.

Jurvakaisen taiteilijalaadun olennaiset piirteet, vahvuus ja herkkyys, korostuvat kokoelman alun yörunoissa, jolloin yksinäisyys virittää tunteet rehellisimmilleen: ”ikkuna on sininen/ odottava syli// joku tulee/ panee käden kevyesti olalle –” ”kun katsoit tarkemmin/ ei hänellä ollut kättä/ ojentaa/ koskettaa”. Oman mielen avaruudesta löytyy kuitenkin motivoiva voima: ”laulujen vapailla vyöhykkeillä/ tähden lentojen kilparadoilla/ kantaen sylissään yönkukkaa/ joka odottamatta räjähtää auki/ kaiken paljastavaksi valoksi”.

Valo on unien totuutta, ystävyyttä, jota runoilija vertaa läpinäkyviin silkkeihin puettuun jalokiveen ja rakkautta, ”tulen alastomuuteen puettua”. Mutta se on myös aamujen, kevään ja kesän valoa, meren ja tuulen ikuista puhetta: ”patarumpujen pauhussa/ meri vyöryy yllesi/ kosteasta/ vihreän ihon syvyydestä kohoaa/ kaskaitten sinfonia/ täyttää sisäisen meresi holvit/ ilon voimalla”.

Aika, joka antaa ja ottaa, säilyttää muiston tai painaa sen unohduksiin, on lyriikan keskeisaiheita. Runoilija purkaa menetystään itselleen läheisessä puiden valtakunnassa: "Mtähän pysähdyn ja jään/ tuhatvuotisten porttien alle/ valon paino oksilla/ sitten lumen// kirjoitan pitkän kirjeen lumen alla nukkuvalle/ nuorena kuolleelle rakkaudelle/varjojen viisarilla”

Jokainen matka on myös matka omaan itseen, sillä uudet kokemukset sysäävät esiin ennakoimattomia näkökulmia. Jurvakaisen New Yorkin matkaan liittyvä sikermä on persoonallinen tiiviste koetusta: ”rakennusten keihäät harovat taivasta// rautaisten lintujen mylvintä ja jylinä/ keinuttavat Manhattan-laivaa// vastaan syöksähtelevät/ vaatteet muistuttavat ihmistä”. Sosiaalinen eristyneisyys täydentyy episodilla, jossa runoilijan ystävällinen ele torjutaan kylmästi ja loukkaavasti. Matkan päätarkoitus on kuitenkin taide: ”avoimet ovet viettelevät/ museoiden ja gallerioiden sokkeloihin”. Vapaudenpatsaan sanoma, ”itse on vapaus lunastettava”, pysäyttää. Lumoavasta Central Parkista löytyy vihdoin kaivattu lepo ”tästä kauniista/ kiehtovasta/ hullusta maailmasta”.

Mutta oma työ, elämää kantava intohimo, ei lakkaa kutsumasta: ”sydän kääntyy/ levittäytyy valkeaksi kankaaksi/ valuttaa sille verensä hiljaisen kohinan/ synnyttää näkymättömän näkyväksi”.

Kaltio / Soile Seppä